Zeg je nu wit of blank? Het is geen onschuldige vraag. Sibo Rugwiza Kanobana verkent in deze lezing hoe we door stil te staan bij ons taalgebruik vat kunnen krijgen op uitsluitingsmechanismes. Daarbij focust hij zich op systemisch racisme en hoe dat juist functioneert in een Europese context. Er wordt vandaag immers veel gesproken over witheid, maar wat is dat eigenlijk? Een huidskleur? Of is er meer aan de hand? En hoe verhoudt zich witheid ten opzichte van klasse-ongelijkheid? Op deze en andere vragen gaat deze lezing dieper in.
Sibo Rugwiza Kanobana is docent in de sociolinguïstiek en postkoloniale studies aan de Universiteit Gent en Open Universiteit van Nederland. Na zijn studie Vergelijkende Cultuurwetenschappen (UGent) werkte hij als leerkracht NT2, en als taalbeleidsmedewerker en vervolgens onderzoeker aan UGent. In 2022 behaalde hij zijn doctoraat in de sociolinguïstiek met een proefschrift over de rol van tweetaligheid in raciale stratificatie op de Brusselse arbeidsmarkt. Sibo Rugwiza Kanobana is coauteur van De bastaards van onze kolonie: verzwegen verhalen van Belgische metissen (2010) en samensteller van de bundel Zwarte bladzijden. Afro-Belgische reflecties op Vlaamse (post)koloniale literatuur (2021). Daarnaast is hij ook redacteur van het tijdschrift Rekto:Verso en publiceert hij over diversiteit, racisme en dekolonisatie.
Voor zijn openingslezing voor het Lerend Netwerk rond Dekolonisering (UGent) vertrekt Prof. Kanobana van zijn nieuwe boek Witte orde. Over ras, klasse en witheid, dat in 2024 verschijnt bij De Geus.
Registreer hier